Είναι απαραίτητο να προσέλθετε στον οδοντίατρο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• Όταν διαπιστώσετε κάταγμα (σπάσιμο) του δοντιού ακόμη και αν είναι μικρής έκτασης και δεν πονάτε. Τα σπασμένα δόντια αφενός έχουν μειωμένη αντοχή στις μασητικές δυνάμεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέο κάταγμα ,και αφετέρου είναι επιρρεπή σε τερηδόνα.
• Όταν διαπιστώσετε λευκές κηλίδες, μαύρα ή καφέ στίγματα, γκρίζο χρώμα και κοιλότητες (τρύπες) στα δόντια. Πρόκειται για τερηδόνα οπότε χρειάζεστε την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την έκταση της βλάβης.
• Όταν τα ούλα σας αιμορραγούν στο βούρτσισμα ή αυτόματα, όταν έχετε γεύση αίματος ή δείτε αίμα στο μαξιλάρι σας. Τότε πιθανόν να έχετε περιοδοντική νόσο που χρίζει θεραπείας. Το ίδιο συμβαίνει σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας είναι (πρησμένα) και πολύ κόκκινα.
• Όταν παρατηρήσετε επίμονη και καθημερινή κακοσμία στο στόμα. Το πιο συχνό αίτιο κακοσμίας είναι στοματολογικής προέλευσης και υποκρύπτει οδοντοστοματολογικά προβλήματα.
• Όταν δείτε στο στόμα σας ότι υπάρχουν ρίζες δοντιών που έχουν παραμείνει μετά από κάταγμα. Οι ρίζες πρέπει να αφαιρούνται, ακόμη και αν δεν πονάνε, διότι αποτελούν εστίες μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν απόστημα ενώ αυξάνεται συγχρόνως το μικροβιακό φορτίο της στοματικής κοιλότητας.
• Γενικά σε οποιαδήποτε περίπτωση οδοντικού πόνου ακόμη και αν αυτός είναι ήπιος ή σταμάτησε να σας ενοχλεί μετά από κάποιο διάστημα. Στην τελευταία περίπτωση δε θα πρέπει να αμελήσετε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο καθώς είναι πολύ πιθανό να έχει νεκρωθεί το δόντι και να χρειάζεται απονεύρωση. Αν το νεκρωμένο δόντι αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα καταλήξει σε απόστημα που είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση για τον ασθενή και θέτει σε κίνδυνο εξαγωγής το δόντι.
• Όταν αισθανθείτε βάρος στο δόντι ή δείτε να πρήζεστε στο πρόσωπο και ενώ σας είχε πονέσει πρόσφατα ή στο παρελθόν κάποιο δόντι. Πρόκειται για απόστημα που χρειάζεται θεραπεία(απονεύρωση) ή εξαγωγή.